Onze werkwijze

Zorgboerderij Winschoten bestaat uit een team dat ondersteuning biedt aan volwassenen en kinderen met een beperking of langer durende problemen. En soms kan dit ook een combinatie van beide zijn. Wij werken met een unieke aanpak waarbij de paarden een belangrijke rol innemen.
Wij onderscheiden ons doordat de begeleiding die wij aanbieden ontwikkelingsgericht is. Onze aanpak stimuleert de innerlijke kracht van iedereen. Deze visie sluit geen mensen buiten, maar nodigt ze uit zich te ontwikkelen tot zelfbewuste persoonlijkheden, die weten wie ze zijn, wat ze kunnen én wat ze de wereld te bieden hebben.

Het team van onze begeleiders is daarom ook zeer divers (HBO werk-, opleidings- en denkniveau). Elke begeleider heeft specifieke kennis en kunde. Samen geeft dat een schat aan vaardigheden en ervaring op veel gebieden, waardoor wij begeleiding en zorg kunnen geven die perfect aansluit bij individuele behoeften.

Begeleiding naar een natuurlijke balans

Wij werken op de zorgboerderij met speciaal opgeleide paarden. Het natuurlijk leiderschap en de lichaamstaal van de dieren zetten wij in bij onze begeleiding, waardoor we bijzonder goede resultaten realiseren bij onze cliënten. Voorwaarde om zo met paarden te kunnen werken is namelijk dat je jezelf ontwikkelt.

Het is verbazingwekkend de positieve ontwikkeling die onze cliënten en stagiaires doormaken te zien. Deze wordt veroorzaakt niet door eerst aan de mentale balans, maar juist meer aan de lichamelijke balans te werken. Mentale en lichamelijke balans staan sterk met elkaar in verband.

We kijken als begeleiders heel goed naar het vertrekpunt: waar ‘staat’ iemand in zijn ontwikkeling. Puur als constatering en niet als oordeel. Daarbij richten we ons op het geheel. Vaak zetten we eerst in op de lichamelijke balans. Je bewust worden van je eigen lichaamstaal, je persoonlijke ruimte, de intentie waarmee je iets doet, dat wordt de ‘normale dagelijkse gang van zaken’ voor de mensen die bij ons werken. De paarden helpen daarbij door zuiver, niet oordelend en perfect op dit gedrag te reageren.

Het resultaat is dat mensen zich bewust worden van hun eigen kracht. Dan zijn ze zich bewust van hun eigen vermogen tot leren en kunnen ze zich werkelijk ontwikkelen.

Een opmerkelijk positieve bijkomstigheid bij deze werkwijze is dat er een ‘zelfsturende’ groep ontstaat. De deelnemers voelen elkaar zeer goed aan en ondersteunen elkaar. Bijvoorbeeld: wanneer iemand niet kan tillen door een beperking in de rug, schiet een ander te hulp bij het werken met zware kruiwagens.